Geschiedenis

Hieronder een greep uit de talrijke activiteiten waaraan Freya deelnam:

Freya is op 19 april 1986 boven de doopvont gehouden en toen bestond het uit de studenten van de twee zangklassen die Wijnegem toen rijk was.

In 1988 behaalde Freya een eerste prijs en een derde plaats na 2 gemengde koren in de Gouden Ster-wedstrijd te Lommel.

In 1990 verzorgde het ensemble een rechtstreeks concert voor de RTBF-radio. In april 1991 werd het laureaat in de categorie uitmuntendheid tijdens het provinciaal zangtornooi van Antwerpen. Daarna volgden concerten in Nederland en Tsjechië. Met de kapel van de Antwerpse politie werd in 1992 en in 1993 een zeer gesmaakt kerstconcert gegeven. In 1994 zong Freya de mis in de Mechelse St.-Romboutskathedraal, gevolgd door een concert. In oktober van dat jaar volgden de deelname aan de Mgr. Kerkhofsprijs te Valmeer (waar Freya een eerste prijs behaalde), het opluisteren van de misviering en het verzorgen van het slotconcert van het Festival van Religieuze Muziek te Venlo en deelname aan het herdenkingsconcert Lodewijck De Vocht. Op kerstdag zong Freya de hoogmis in de St.-Pauluskerk te Antwerpen.

In 1995 nam Freya opnieuw deel aan de provinciale zangwedstrijd en werd gepromoveerd naar de ere-afdeling. In het najaar trad Freya op in Wijnegem en in Lier, samen met het mannenkoor ‘De Brugger Zangers’ uit Enschede.

Voor het lustrumjaar 1996 stonden enkele grootse projecten op stapel, zoals het uitvoeren van creaties van Belgische componisten, waarvan sommige op teksten van Paul Van Ostayen. In de begijnhofkerk van Lier voerde Freya het Stabat Mater van Pergolesi uit.

In 1997 zong Freya mee in het cabaretprogramma ‘Tendrement’.

In mei 1998 werkte Freya samen met het harmonieorkest ‘De Nachtegaal’ uit Ranst, ze brachten o.a. fragmenten uit ‘Les Misérables’ en een gospel rhapsodie. Met Pinksteren werd in de St.-Pauluskerk een orkestmis van Clément d’Hooghe uitgevoerd. In het najaar volgde een opera-concert met vrouwen-operakoren en een kerstconcert in Maasmechelen.

In 1999 was Freya te gast bij het mannenkoor ‘De Brugger Zangers’ uit Enschede en gaf Freya en lenteconcert samen met Cantate uit Maasmechelen en het jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout. In oktober zong Freya een concertmis in de kathedraal van Antwerpen.

Samen met de harmonie De Nachtegaal voerde Freya in september 2000 fragmenten uit Les Misérables op ter gelegenheid van de opening van het Cultureel Centrum Den Boomgaard. In december volgden kerstconcerten in Antwerpen en Schoten.

In maart 2001 bracht Freya onder leiding van Lieve Jansen en Willem Van de Weerd een passieconcert, met o.a. het Stabat Mater van Pergolesi, in de kerk van Broechem. In april volgde het feestconcert 15 jaar Freya waar Lieve Jansen afscheid nam als dirigente en Willem Van de Weerd de fakkel overnam. In oktober verzorgde Freya een herfstconcert in de Sint-Jan-Berchmanskerk van Borsbeek. In januari volgde een Valentijnsconcert in zaal De Moor in Broechem en in maart een passieconcert in de kapel van het Elzenveld in Antwerpen.

In het najaar van 2002 nam Willem Van de Weerd echter een andere uitdaging aan, Lieve Jansen dirigeerde Freya opnieuw tijdens een nieuwjaarsconcert in januari 2003.

Vanaf maart 2003 zong Freya onder de enthousiaste leiding van Guy Vermeylen, Lieve Jansen verzorgde de stemvorming.

In februari 2004 gaf Freya een Valentijnsconcert en in het najaar een gezellig kerstconcert. In 2005 volgde een stemmig kerstconcert met een Bulgaars vrouwenkoor.

Sinds 2008 geeft Gert-JanVerbueken als kersverse dirigent een nieuw elan aan het koor! De muzikale ontdekkingstocht ging verder en samen met het kinderkoor Caloroso gaf Freya een kerstconcert in Ranst. In 2010 volgde een optreden in Opoeteren.

In april 2011 vierde Freya zijn 25-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Sint-Pancratiuskerk in Ranst en een kerstconcert in december. In 2012 bracht het ensemble een programma rond Ierse en Britse volksmuziek.

In 2013 was er het concert “Hebe deine Augen auf” in de Sint-Gummaruskerk in Emblem en een kerstconcert met het Gamba-ensemble van de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs van Antwerpen. Na een gesmaakt concert met muziek van Bob Chilcott herhaalde Freya dit kerstconcert in de intieme kapel van de abdij Roosenberg in Waasmunster.

Na het a-capellaconcert “Hold fast your dreams” in maart 2015 gooide Freya het in oktober over een andere boeg met 2 uitvoeringen van swingende muziek uit bekende en minder bekende musicals uit de jaren ‘40. Het combo Jazz Notes begeleidde het ensemble.

Sinds 1992 is het ensemble gevestigd in Ranst en organiseert Freya heel regelmatig concerten in de kerken en zalen die Groot-Ranst rijk is. Regelmatig wordt er samengewerkt met andere muziekminnende verenigingen uit de streek of geparticipeerd aan initiatieven van de Raad voor Kunst en Cultuur. Vanaf 2003 werkt Freya ook samen met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier.